Uit mijn netwerk kwam als snel de opmerking dat ik iets met mijn ervaring voor andere bedrijven zou moeten gaan doen. Maar wat dan en hoe? Hoe zou ik het verschil kunnen maken met iets waar ik zelf als ondernemer de toegevoegde waarde van zou inzien?
Als er iets is wat je over mij kunt zeggen is dat ik altijd een uitgesproken mening heb gehad. Zo had ik die ook over de externe ondersteuning die ik afgelopen 25 jaar als ondernemer had ervaren.
Met uitzondering van een enkeling, kwam ik eigenlijk altijd tot de conclusie dat het vooral een hoop gedoe was. Ondernemers gaan niet zoeken, ze willen vooruit, snelheid, pragmatiek, resultaat en misschien de 1ekm’s aan de hand worden genomen maar daarna gaan ze hun reis zelf afmaken. Dat was ook bij mij het geval.
Als vrij snel kwam de vraag of ik een bijdrage wilde leveren aan een programma om het MKB in de regio Eindhoven te helpen internationaliseren. Leuk, maar weer die vraag, hoe dan? Er zijn tenslotte al genoeg initiatieven die niet het gewenste effect sorteren.
Internationaal onderzoek bracht uitkomst. In het Verenigd Koninkrijk had Oxford Innovation in 2013 een methode gelanceerd die, omarmt door de overheid, geweldige resultaten kon laten zien bij de ondersteuning van het MKB.
Een vernieuwende methode die ondernemers de mogelijk gaf (geeft) om hun bedrijf “nog” beter te maken, en ambities sneller werkelijkheid te laten worden.
Hoe dan?
Ze kregen een 0 meting, HET inzicht voor verdere ontwikkeling, een stok achter de deur in de vorm van een ervaren coach, en afhankelijk van hun ambitie antwoord op vragen als;
✔️Welke stappen moet ik maken om door te groeien?
✔️Hoe ga ik effectief en gestructureerd internationaliseren?
✔️Innovatie waar begin ik?
✔️Duurzaam ondernemen, kans of een bedreiging?
✔️Financieel herstel, wat is daarvoor nodig?
Oxford gaat er;
Niet vanuit dat een ondernemer alles kan. Iets wat ook zeker op mij van toepassing was (is). Iedere ondernemer heeft voor sommige zaken een passie en aan anderen een hekel. Wat zal beter scoren?
Niet vanuit dat een ondernemer objectief is. Zij houden namelijk rekening met een lichtelijk gekleurde bril van een ondernemer. Tja ondernemers denken nu gewoon graag positief, iets wat soms wel eens in de weg kan staan. Bij ons gaat alles goed, echt waar!?
Niet vanuit dat alle neuzen in dezelfde richting staan. Men wist uit onderzoek en ervaring, dat percepties, zeker binnen een managementteam, flink uit elkaar kunnen liggen. Niet handig als we allemaal dezelfde richting in moeten. Oh, ik dacht dat we links gingen!?
Vanuit dat ieder bedrijf 10-12 bedrijfskundige disciplines heeft. Of dit nu gaat om leiderschap, operatie, financiën, verkoop of iets anders. Al deze disciplines zijn weer terug te brengen tot 10-15 minimale vereisten om ze te laten helpen jouw bedrijfsdoelstelling werkelijkheid te laten worden.
Terugkijkend op mijn eigen ondernemersreis had een dergelijke aanpak mij veel tijd, geld en frustratie bespaart. Mijn enthousiasme was geboren en mijn hoe was beantwoord. Meteen weer een nieuwe hoe, hoe krijg ik dit in Nederland onder de aandacht?
Met mijn roze bril op was ik in de veronderstelling dat deze methode voor velen het verschil zou gaan maken;
Goh wat een evolutie heb ik doorgemaakt.
Ondertussen weet ik beter;
Zo kan ik nog wel even doorgaan.
Zaadjes planten, water geven en hier en daar een beetje oogsten. Het lijkt wel ondernemen.
Nu met bijna 1000 abonnees (954, beetje roze ) op de nieuwsbrief en meer dan 700 volgers op de Linkedin bedrijfspagina, beginnen ondernemers ons te vinden en worden ambities gerealiseerd. Pragmatisch en resultaat gericht.
Voor ondernemers die wij mogen bijstaan zijn wij soms, een vraagbaak, het licht aan het einde van de tunnel, de stok achter de deur, Zwitserland of een kaart voor het doolhof. Maar altijd vanuit de gedachte dat we er zijn voor de ondernemer en zijn bedrijf!
Toch gaan we ook komend jaar wat dingen anders doen.
Nu 1,5 jaar verder kan ik met voldoening en een tevreden glimlach terugkijken op de afgelopen periode.
Genoeg reflectie, nu weer op weg naar mijn stip op de horizon;
2000 abonnees en 1500 volgers in 2023 en 1000 betekenisvolle trajecten in 2027, met vooral veel leuke mensen en een echte resultaten.
Mag ik iedereen op deze manier hele Fijne Feestdagen wensen en een mooi 2023!
Tot volgend jaar!
Heb ik je interesse gewekt en mogen wij jou misschien helpen om een “nog” Beter Bedrijf te Bouwen? Laten we dan snel een keer kennismaken!
Stuur een e-mail naar; info@bouwenaanbeterebedrijven.nl
Bel of WhatsApp naar; 0634373898
Bouwen aan Betere Bedrijven is een initiatief ter ondersteuning en ontwikkeling van mkb-bedrijven. Voor ondernemers, door ondernemers. Geert Cox heeft ruim 25 jaar bagage aan internationaal ondernemen in meer dan 30 landen. Samen met een landelijk netwerk van ervaren coaches en GROWTHmapper van Oxford Innovation bouwt hij aan een duurzaam beter MKB.