Alle berichten

Effectief kostenbesparing voor bedrijven Strategieën en Tips

Wilt u de kosten van uw bedrijf onder controle brengen zonder op te offeren wat het bedrijf succesvol maakt? U bent niet de enige.

Het dilemma is het volgende: Als uw bedrijf een kostenbesparing programma te rigide doorvoert, kan dat gevolgen hebben voor de tevredenheid van werknemers en klanten; dat kost het bedrijf meer aan werknemers en klanten. Als u echter niet genoeg bezuinigt, kan dit inefficiënties in het bedrijf verankeren of zelfs de levensvatbaarheid van het bedrijf in gevaar brengen.

Hoe kunt u de juiste balans vinden om uw kosten effectief te optimaliseren?

Stem kostenbesparing af op uw strategische doelstellingen

Als u een kostenbesparingsoperatie begint met het aanpakken van de posten in het budget die het meeste kosten, hebt u een kritieke stap gemist – het afstemmen van kostenoptimalisatie op de bedrijfsstrategie. Als u bijvoorbeeld uit uw budget kunt opmaken dat een vermindering van het personeelsbestand de kosten snel zal doen dalen, kan de verleiding groot zijn om onmiddellijk het mes te zetten in het personeelsbestand. Maar als u niet begrijpt wat die mensen doen en hoe hun werk bijdraagt aan de bedrijfsstrategie, kunt u uiteindelijk te weinig middelen krijgen om uw strategische doelen te bereiken.

Begin bij het ontwikkelen van een kostenoptimalisatieplan met de overkoepelende strategie van het bedrijf en denk vervolgens na over wat ‘goede kosten’ versus ‘slechte kosten’ zijn. Wat levert een rendement op ten opzichte van uw strategie en wat niet?

Optimaliseer het personeelsbestand

Na een evaluatie van uw strategische doelstellingen kunt u tot de conclusie komen dat het optimaliseren van het personeelsbestand een goede optie is voor uw bedrijf. Mogelijkheden zijn onder meer het niet invullen van vacatures, herstructureren en consolideren van functies waar mensen onderbenut zijn, en het ontslaan van slecht presterende mensen. Het is belangrijk om zorgvuldig een herstructurering te plannen die aansluit bij wat het bedrijf wil bereiken. Bedenk welke expertise in de toekomst nodig zal zijn. Identificeer uw best presterende talent en zoek manieren om hen binnen de nieuwe structuur te behouden.

Focus op uw mensen

Of u nu het personeelsbestand moet inkrimpen of niet, aandacht voor de tevredenheid van uw werknemers is een belangrijk onderdeel bij het optimaliseren van de kosten. Als u het personeelsbestand vermindert of diep gaat snijden, wilt u er alles aan doen om het talent dat u overhoudt te behouden. Zelfs als u het personeelsbestand niet vermindert, leidt een hoge werknemerstevredenheid tot een lager personeelsverloop, wat het bedrijf op de lange termijn veel minder zal kosten.

Automatiseren en uitbesteden

Een van de meest effectieve manieren om de productiviteit te verbeteren is het vinden van manieren om de tijd of het geld dat wordt besteed aan arbeidsintensieve taken te verminderen. Ervoor zorgen dat uw mensen optimaal presteren en het werk in minder tijd afmaken, zal veel helpen, net als het automatiseren van taken met behulp van technologie of het uitbesteden van taken aan goedkopere arbeidskrachten.

Verander waar u werkt

Dit is het moment om te overwegen of een kantoorverhuizing zinvol is of dat u zelfs kunt overstappen op een gedeeltelijk of volledig virtueel kantoor. Nu thuiswerken dankzij de pandemie normaal is geworden, kan het mogelijk maken van werken op afstand uw huur, energie en andere kantoorkosten aanzienlijk verlagen, terwijl u mogelijk betere toegang krijgt tot talent.

Herzie uw financiering

Het is belangrijk om de financieringskosten niet over het hoofd te zien. Kijk of u van bank kunt veranderen naar een meer rendabele faciliteit, consolideer eventuele creditcards naar een met een lager tarief, of breng andere wijzigingen aan om de kosten te verlagen en de toegang tot kapitaal te verbeteren.

Vermijd late kosten en zoek naar kortingen

Als u regelmatig te laat betaalt voor betalingen van leningen of achterstallige rekeningen, is dat een rode vlag en een onnodige uitgave. Misschien moet u uw cashflow onder controle krijgen, of een systeem opzetten om betalingen te automatiseren, of herinneringen geven om betalingen te doen.

In veel gevallen kunt u korting krijgen door rekeningen vroegtijdig te betalen of over te stappen op een jaarlijks in plaats van een maandelijks bedrag. Als u de cashflow hebt om rekeningen vroeg of vooraf te betalen, kan dit een goede optie zijn.

Uw uitgaven verlagen

Als u uw uitgaven wilt beperken, begin dan met discretionaire kosten zoals entertainment of geschenken. Alles wat niet-essentieel is, kan wellicht verdwijnen of aanzienlijk worden verminderd. Papierloos werken is een goede manier om de print- en papierkosten te drukken. Kijk naar manieren om het kantoor energiezuiniger te maken. Onderhandel over leverancierscontracten of zoek zo mogelijk naar meer kosteneffectieve alternatieven.

Er zijn kosten waarop u misschien niet wilt bezuinigen, maar die u kunt consolideren om de totale uitgaven te verlagen. Voorbeelden hiervan zijn het combineren van activiteiten of evenementen zoals opleidingen en feesten.

Kosten besparen hoeft geen pijnlijk proces te zijn. Door kostenoptimalisatie strategisch en creatief aan te pakken kan het proces veel soepeler en succesvoller verlopen.

Benieuwd hoe Bouwen aan Betere Bedrijven je hierbij kan ondersteunen? Neem contact met ons op en ontdek hoe wij jouw onderneming kunnen helpen groeien, zelfs in de meest hectische tijden. Samen bouwen we aan een betere toekomst voor je bedrijf!

Plan snel een online of fysieke afspraak om eens te “sparren”. Je kunt een afspraak inplannen via deze link: Calendly online agenda.

Bouwen aan Betere Bedrijven is een initiatief ter ondersteuning en ontwikkeling van mkb-bedrijven. Voor ondernemers, door ondernemers.

Geert Cox heeft ruim 25 jaar bagage aan internationaal ondernemen in meer dan 30 landen. Samen met een landelijk netwerk van ervaren coaches en GROWTHmapper van Oxford Innovation bouwt hij aan een duurzaam beter mkb.

Gerelateerde berichten
Logo Bouwen aan Betere Bedrijven

Effectieve kostenbesparing voor MKB-bedrijven: Strategieën en tips

Ontdek hoe u de kosten in uw bedrijf effectief kunt optimaliseren zonder het succes in gevaar te brengen. Dit artikel biedt strategieën voor een gebalanceerde aanpak, zoals het afstemmen van kostenbesparingen op strategische doelstellingen, personeelsoptimalisatie, en het overwegen van automatisering en uitbesteding. Daarnaast worden inzichten gedeeld over mogelijke aanpassingen in werklocaties, het herzien van financiering, en het verminderen van uitgaven op een wijze die de operationele efficiëntie en werknemers- en klanttevredenheid behoudt.