Alle berichten

Weg met de waan van de dag: Prioriteiten & roei in het MKB

Als ondernemer in het mkb sta je dagelijks voor uitdagingen. De telefoon rinkelt, e-mails stromen binnen en er lijkt altijd een nieuwe crisis om de hoek te loeren. Het is verleidelijk om je te laten meesleuren door de waan van de dag, maar wat zijn de gevolgen hiervan voor jou en je bedrijf?

Oorzaken van de waan van de dag

Als ondernemer draag je vaak meerdere petten, van boekhouder tot marketeer, wat leidt tot een overvloed aan taken die je aandacht opeisen. Digitalisering heeft de snelheid van informatie verhoogd, waardoor klanten directe reacties verwachten. Dit creëert de druk om altijd ‘online’ te zijn. Onverwachte situaties dwingen je vaak tot ad-hoc beslissingen, waardoor langetermijnplanning op de achtergrond raakt. Soms is het moeilijk om te bepalen welke taken echt belangrijk zijn voor de groei van je bedrijf, waardoor tijd verloren gaat aan minder relevante zaken. Het streven naar perfectie kan leiden tot vastlopen in details in plaats van vooruitgang te boeken.

De impact van de waan van de dag

De waan van de dag heeft gevolgen voor je persoonlijke welzijn, zoals stress, verminderde productiviteit en frustratie. Stress heeft invloed op je fysieke en mentale welzijn en leidt tot verminderde productiviteit. Frustratie en demotivatie ontstaan doordat je vastzit in een eindeloze cyclus van crisismanagement.

Negatieve gevolgen voor je bedrijf

De gevolgen van de waan van de dag beperken zich niet tot de ondernemer, maar hebben ook invloed op het bedrijf zelf. Dit kan leiden tot gemiste zakelijke kansen en stagnerende groei, omdat er onvoldoende tijd en middelen zijn voor strategische plannen en nieuwe groeikansen.

Wat kan je doen om de waan van de dag te verslaan?

Vijf tips helpen je om de waan van de dag te verslaan:

  1. Prioriteiten stellen: Begin met het stellen van prioriteiten door je belangrijkste doelen voor elke dag vast te stellen. Gebruik tools zoals to-do lijsten om visuele prioriteiten te creëren.
  2. Delegeren: Erken dat je niet alles zelf hoeft te doen. Delegeer taken en zorg ervoor dat je teamleden de juiste training en middelen hebben.
  3. Timemanagement: Gebruik effectief timemanagement, zoals de Pomodoro-techniek en tijdbeheer-apps, om gefocust te blijven.
  4. Automatiseer taken: Automatiseer repetitieve taken om tijd te besparen en processen efficiënter te maken.
  5. Blijf flexibel: Blijf flexibel en pas je prioriteiten aan wanneer nodig, terwijl je gericht blijft op langetermijndoelen.

Het vermijden van de waan van de dag is essentieel voor zowel je persoonlijke gemoedsrust als het succes van je bedrijf. Stel prioriteiten, delegeer taken en blijf gefocust op je langetermijndoelen om je ambities met succes te realiseren en te bouwen aan een beter bedrijf.

Benieuwd hoe Bouwen aan Betere Bedrijven je hierbij kan ondersteunen? Neem contact met ons op en ontdek hoe wij jouw onderneming kunnen helpen groeien, zelfs in de meest hectische tijden. Samen bouwen we aan een betere toekomst voor je bedrijf!

Plan snel een online of fysieke afspraak voor een gratis uur advies. Je kunt de afspraak inplannen via deze link: Calendly online agenda.

Bouwen aan Betere Bedrijven is een initiatief ter ondersteuning en ontwikkeling van mkb-bedrijven. Voor ondernemers, door ondernemers.

Geert Cox heeft ruim 25 jaar bagage aan internationaal ondernemen in meer dan 30 landen. Samen met een landelijk netwerk van ervaren coaches en GROWTHmapper van Oxford Innovation bouwt hij aan een duurzaam beter mkb.

Gerelateerde berichten
Logo Bouwen aan Betere Bedrijven

Is jouw bedrijf in beweging?

Als bevlogen ondernemer begrijp ik als geen ander dat de wereld van het bedrijfsleven voortdurend evolueert. Om relevant te blijven en te groeien, moeten we altijd streven naar verbetering. Of je nu een start-up runt of een gevestigd bedrijf hebt, het is cruciaal om jezelf en je bedrijf constant naar een hoger niveau te tillen. […]