Eerlijk gezegd vraag ik mij hardop af of dit in een periode van economische terug uitgang wel de beste zienswijze is? Worden noodzakelijke aanpassingen aan een nieuwe realiteit hierdoor niet vertraagd?
· Als die opdracht valt,
· Als de gasprijzen dalen,
· Als we dit gaan doen, dan compenseren we het wel,
· Als, als, als,
De werkelijkheid zal echter anders zijn, debiteuren zullen failliet gaan en daar waar eerder toegezegde opdrachten door zouden gaan worden ze gecanceld.
Begrijp me niet verkeerd, na regen komt zonneschijn, maar hoeveel regen je krijgt, daar heb je als ondernemer wel degelijk invloed op.
Het is niet anders, maar op dit moment zijn er weinig vooruitzichten die ondernemers positief kunnen laten denken.
Wanneer je als ondernemer uitzoomt van de waan van de dag, zul je misschien een cycle herkennen. De rente gaat omhoog, bestedingen gaan naar beneden, voorraden zullen toenemen, grondstoffen worden “hopelijk” goedkoper. Onzekerheid ten top en dit zal nog wel even duren. Hoe lang en hoe diep, geen idee, maar we zitten er middenin. Sommige bedrijven zullen de gevolgen van deze cycle aan het begin ervaren, andere met langlopende opdrachten iets later. Maar actie is zeker gewenst.
Een paar weken geleden heb ik nog een artikel geschreven over wat je als ondernemer allemaal kunt doen om je voor te bereiden op andere tijden. Wil jij inspiratie opdoen, dan onderstaand de link naar dit artikel;
https://www.linkedin.com/posts/geert-cox-bouwen-aan-betere-bedrijven_ondernemerschap-ondernemer-mkb-activity-6983048955244769280-TZtM?utm_source=share&utm_medium=member_desktop
Nu weet je hoe je je bedrijf kunt voorbereiden op een mindere tijd.
Zo gezegd zo gedaan. De regen is gestopt en de zon zit achter de wolken. Je bent in controle en wilt verder, als ondernemer denk je in kansen, nietwaar?
In een periode met een economische terug uitgang zijn er altijd bedrijven die groeien. Vaak worden zij door innovatie gedreven en creëren hierdoor de mogelijkheid om de wereld te veroveren. Dergelijke bedrijven zullen minder gevoelig zijn voor mindere tijden, mits ze niet al verspreid over de hele wereld ook te maken hebben met een andere realiteit.
Waar liggen de kansen voor jouw bedrijf?
Ongetwijfeld zijn er bedrijven in jouw branche die niet zo goed zijn voorbereid als jouw bedrijf. Wellicht dat er door samenwerking, overname of faillisement zich een mooie kans voordoet? Schaalgrootte, kostenbesparing, unieke producten? Er zijn diverse marktpartijen die bemiddelen voor bedrijven die zichzelf willen verkopen, of andersom bemiddelen voor bedrijven die anderen willen kopen, meld je daar eens aan. Wie weet wat op je pad komt?
Denk eens na over innovatie. Innovatie creëert kansen, geeft je een voorsprong op de concurrentie en zorgt voor duurzame groei. Maar veel belangrijker nog, innovatie is leuk en geeft je de mogelijkheid om de wereld te gaan veroveren. Uit onderzoek blijkt ook dat bedrijven die zich bezighouden met innovatie betere rendementen maken, iets voor jou?
Onderstaand een artikel over innovatie, wellicht dat je hier wat inspiratie uit kunt halen;
https://bouwenaanbeterebedrijven.nl/inspiratie/blog-main/16/waarom-innovatie-belangrijk-is/
Ben je op dit moment nog alleen in Nederland actief? Overweeg dan eens om de grens over te gaan met je bedrijf. Dit geeft je de mogelijkheid om van je innovatie(s) een internationaal succes te maken. Zie je het al voor je?
Onderstaand een afbeelding die de stappen van internationalisering weergeeft, een eenvoudige checklist om goed voorbereid aan deze reis te beginnen.
Het is natuurlijk essentieel dat je de wereld iets te bieden hebt, met andere woorden de wereld gaan veroveren op basis van de goedkoopste prijs is waarschijnlijk niet erg duurzaam.
Onderstaand een artikel wat je kan helpen bij internationalisering;
https://bouwenaanbeterebedrijven.nl/inspiratie/blog-main/17/begrijp-wat-jij-de-wereldmarkten-te-bieden-hebt/
Innovatie en internationalisering kosten in 1e instantie veel geld. De Nederlandse overheid heeft daarom verschillende vormen van ondersteuning om ondernemers hierbij te helpen.
Subsidie
Een handige en overzichtelijke bundeling van veel regelingen, nationaal en internationaal;
https://www.rvo.nl/subsidies-financiering?gclid=CjwKCAjwzNOaBhAcEiwAD7Tb6PyxJSPrbOoXKOkzIaoQWKZU_xVffoaMJhbbBsjSnO6H5SxpDg7Q1RoCwb4QAvD_BwE
Ook op provinciaal niveau zijn er allerlei mooie regelingen.
Kijk daarom eens naar je regionale ontwikkelingsmaatschappij (ROM). Dit zijn bedrijven met publieke aandeelhouders gericht op het versterken van de economie en werkgelegenheid in een regio (Provincie). Veel ondernemers zijn “nog” niet bekend met deze organisaties;
https://www.rom-nederland.nl
Je bedrijf is voorbereid op een mindere tijd en met je innovatieve product ga jij de wereld over, op zoek naar....., en geholpen door diverse regelingen. Je paraplu kan weg en de zonnebril zit in je binnenzak voor het geval de zon gaat schijnen!
Wil je weten hoe wij jou kunnen helpen bij deze kansen?
Bel of whatsapp dan naar; 0634373898
Of kijk eens op; https://bouwenaanbeterebedrijven.nl
Wil je de checklist in een hogere resolutie ontvangen?
Stuur dan een email naar; info@bouwenaanbeterebedrijven.nl
Bouwen aan Betere Bedrijven is een initiatief ter ondersteuning en ontwikkeling van MKB-bedrijven. Voor ondernemers door ondernemers. Geert Cox heeft ruim 25 jaar bagage aan internationaal ondernemen in meer dan 30 landen. Samen met een landelijk netwerk van ervaren coaches en een methode van Oxford Innovation bouwt hij aan een duurzaam beter MKB.