Ondernemen is risico’s nemen. Soms leiden deze risico’s tot ongewenste situaties. Wanneer bijvoorbeeld de afdeling bijzonder beheer van de bank op bezoek komt. Wat is bijzonder beheer precies? Hoe kun je voorkomen dat ze op bezoek komen en als ze toch op bezoek komen: hoe ga je er het beste mee om? Hans Alberts (voormalig bijzonder beheerbankier) legt het uit.
Bijzonder beheer richt zich op het herstel van cashflow en rendement. Met een team gedreven en ervaren kredietspecialisten ondersteunen ze jouw onderneming tijdens een uitdagende periode. Kredietspecialisten hebben vaak affiniteit en/of ervaring met het ondernemerschap. Ze spreken dus dezelfde ‘taal’ als jij. Samen met jou gaan ze op zoek naar de beste oplossing om jouw onderneming uit het risicogebied te tillen. Jij blijft in de regie, maar omdat veel processen onder (tijds)druk komen te staan en er nieuwe regels/spelers aan bod komen, kan het voelen alsof je de regie verliest.
Met de juiste aanpak kom je er sterker uit en laat je het gevoel van de regie verliezen achterwege. Hieronder vertel ik je hoe je dat doet.
Laten we beginnen bij het begin. In welke situaties kan bijzonder beheer bij je aankloppen?
Groei is vaak een maatstaf voor succes. Maar wat nu als je niet op tijd merkt dat je veel extra geld nodig hebt om je werkkapitaal te financieren? Zo kwam één van onze klanten in de problemen omdat het onderhanden werk niet langer gefinancierd kon worden uit de winst van het bedrijf. Maar de groei was om meerdere redenen ook strategisch van levensbelang. Wat nu?
Iedere ondernemer begint zijn of haar bedrijf met een passie. Dat ‘pionieren’ is vaak wat het ondernemen leuk maakt voor de starter. Maar, als je hard groeit (meer medewerkers en opdrachten) kan het zijn dat je ongezien manager in plaats van ondernemer wordt. En daar is niet iedere ondernemer even goed in. Onze klant had hulp nodig bij het managen van zijn bedrijf omdat zijn kracht, ambitie èn plezier daar niet lag. Na het aannemen van een directeur kon hij weer aan de slag met new business en ging het zijn onderneming weer voor de wind.
Je hebt als ondernemer niet altijd alles zelf in de hand. Externe factoren kunnen een groot aandeel zijn in het teruglopen van je omzet. Loopt je omzet terug? Dan neemt je risico toe. Een klant van ons ondervond dit na de aankoop van een bedrijfspand. De onderneming onderging direct na aankoop een transitie naar e-commerce en kreeg het financieel zwaar. Dat is al een uitdaging, maar ook het bedrijfspand moest nog afgelost worden…
Misschien is één van bovenstaande scenario’s op jou van toepassing. Of bijzonder beheer staat om een andere reden bij je op de stoep. Hoe je het ook wendt of keert: ze zijn er nu eenmaal. En eigenlijk zijn ze er juist om jou en je onderneming verder te helpen. Hoe ga je daar het beste mee om?
Hoeveel regie jij houdt in het proces, is helemaal jouw keuze. Natuurlijk blijft de bank niet stilzitten als hun risico toeneemt. Maar de bank is niet de ondernemer. Ga als ondernemer daarom aan de slag met een plan om verandering teweeg te brengen en presenteer dit aan de bank. De bank wil uiteindelijk ook dat jouw onderneming succesvol is en blijft. Als het plan goed is en belangrijke risico’s in kaart brengt, zal de bank daarom bereid zijn het uit te voeren. De bank wil echter wel perspectief en werkt niet mee aan het ophouden van een schijn van kredietwaardigheid.
Als ondernemer is het belangrijk om altijd kritisch naar jezelf te kijken. Ook tijdens een traject met bijzonder beheer is dat essentieel. Zo kan het weleens gebeuren dat je als ondernemer de groei van je eigen onderneming in de weg staat. Zo hebben we bij bijzonder beheer een situatie gehad waarin de DGA (directeur-grootaandeelhouder) de continuïteit van de onderneming in gevaar bracht. Doordat hij zich op ons advies heeft teruggetrokken, is zijn eigen faillissement voorkomen.
Stel jezelf kwetsbaar op. Erken dat ergens een fout is ontstaan. Ontdek en deel wat er beter kon. Het is belangrijk dat jij en je kredietspecialist elkaar vertrouwen als je zulke informatie deelt. Dat is spannend; diegene werkt immers wel voor de bank en je weet niet hoe de bank met jouw minder goede nieuws omgaat. Maar onthoud dat hij of zij er uiteindelijk is om jouw onderneming te helpen gezond verder te groeien. Luister naar elkaar zonder te oordelen en geef eerlijk aan wat je van de adviezen denkt. Zo kom je samen tot een oplossing die voor zowel de bank als jouw onderneming een goede stap voorwaarts is.
Een voorbeeld: met één van onze klanten zaten we in een herstructurering toen bleek dat de waardering van de voorraden niet klopte. We hebben ervoor gekozen dit direct aan de bank mede te delen, met een analyse hoe dit kon gebeuren en acties hoe hiermee om te gaan. Het was essentieel dat stakeholders vertrouwen bleven houden in het plan en de ondernemer hopelijk de fout zouden vergeven als we daar proactief mee naar buiten kwamen. Het vertrouwen hielden ze. Juist omdat ze transparante informatie kregen.
Eén plan is geen plan. In het ondernemerschap gebeurt het vaak genoeg dat de werkelijkheid anders is dan waar je op geanticipeerd had. Als je onderneming in zwaarder weer terechtkomt, is uitgaan van één plan onverstandig. Denk daarom altijd in verschillende scenario’s en leg je stakeholders deze scenario’s voor. Zo weten zij waar ze aan toe zijn en weet jij welke stappen je moet nemen in ieder scenario.
Alles staat of valt met de sturing op toekomstige liquiditeit. Omdat de werkelijkheid altijd verandert, weet je nooit helemaal zeker hoe die toekomst eruit ziet. Daarom doe je als ondernemer vaak aannames in je begroting. Benoem deze en schets ook hier verschillende scenario’s. Verandert er iets in de aannames? Stuur direct bij met het plan van één van je scenario’s die hierop aansluit. Communiceer wijzigingen, verkeerde inschattingen, aannames en risico’s ook naar je stakeholders.
Een onderneming is altijd in beweging. Soms komen er meerdere problemen op je af en het liefste los je deze allemaal tegelijk op. In de praktijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Bepaal samen met de bijzonder beheer-specialist welke problemen nu essentieel zijn om aan te pakken en wat toekomstmuziek is.
Een bijzonder beheer-traject wordt niet zomaar opgestart. Het betekent dat er écht iets moet veranderen aan de werkwijze en dat brengt meer verandering mee dan slechts een aantal ‘kleine’ reparaties. Wees hier bewust van en sta open voor de (grote) veranderingen.
Er zijn veel wegen die naar Rome leiden, maar je hoeft als ondernemer echt niet in je eentje alle touwtjes in handen te houden. Bijzonder beheer is er om je te helpen. Het proces is snel, dynamisch, kansrijk en vraagt veel van jou als ondernemer. Maar als je met onze tips aan de slag gaat, is de kans groot dat je onderneming hier sterker uit komt en kan gaan bouwen aan een goede toekomst.
Deze nieuwsbrief is in samenwerking met Hans Alberts van Monarch Partners BV uit ’s-Hertogenbosch geschreven;
Monarch Partners BV
Stuur een email naar; hans.alberts@monarchpartners.nl
Whatsapp naar; 0653540001
Of bel; 0736868756
Heb ik je interesse gewekt en zou je graag eens wat dieper ingaan op de kansen die coaching jou te bieden kan hebben? Neem dan contact met ons op.
Stuur een email naar; info@bouwenaanbeterebedrijven.nl
Whatsapp naar; 0634373898
Of bel; 0850163058
Bouwen aan Betere Bedrijven is een initiatief ter ondersteuning en ontwikkeling van MKB-bedrijven. Voor ondernemers door ondernemers. Geert Cox heeft ruim 25 jaar bagage aan internationaal ondernemen in meer dan 30 landen. Samen met een landelijk netwerk van ervaren coaches en GROWTHmapper van Oxford Innovation bouwt hij aan een duurzaam beter MKB.