Zeg nou zelf, je team is je bedrijf. Immers, zonder team, geen business. De som der delen is groter dan het geheel. Wellicht een cliché, maar waarheid als een koe. En je weet dat ik gelijk heb. Gelukkig is de drempel om te bouwen aan een beter bedrijf nu lager dan ooit.
Als je wilt groeien met je bedrijf dan vervullen je mensen een sleutelrol bij het realiseren van die groei. Maar hoe pak je dat nu aan? Waar begin je? Wat pak je op? Waar focus je op? Je gaat nu - net als de rest van ons land - waarschijnlijk bijna een paar weken met vakantie. Daarom wil ik je iets meegeven om over na te denken. Food for thought waarmee je hopelijk tot nieuwe inzichten komt. Want groeien doe je nooit alleen.
Met BouwenAanBetereBedrijven hebben we een zeer uitgesproken visie. Sterker nog, onze naam is letterlijk en figuurlijk het uitgangsbord van onze missie. We richten ons op MKB-bedrijven die op duurzame wijze willen werken aan de groei van hun organisatie in de breedste zin van het woord. Hierbij gebruiken wij een assessment tool van Oxford Innovation (UK) die al sinds 2013 meer dan 35.000 MKB bedrijven heeft ondersteund in het realiseren van significante groei.
De tool waarmee wij werken heet GrowthMapper en bestaat uit zes verschillende assessments, aangevuld met tevredenheidsonderzoeken en desgewenst psychologische testen. Onderzoeken tonen aan dat bedrijven die het GrowthMapper traject doorlopen gemiddeld 26% harder groeien. Klinkt goed, toch? Maar dit is niet alleen heel mooi voor jou als ondernemer. Ook bij de mensen in je bedrijf komen verbeterpunten aan het licht. Punten waarop medewerkers zich zowel op individueel niveau, maar ook als team kunnen ontwikkelen. En ook de Staat Der Nederlanden heeft er baat bij als het goed gaat met de werknemers van ‘onze’ bedrijven. Daarom is de SLIM regeling bedacht!
Ik benoemde het al in het begin van dit artikel. Je medewerkers zijn van enorme invloed op de mate van groei van je bedrijf. Dat betekent dat hun kennisniveau hierin bepalend is. Dit is waar de SLIM regeling op inhaakt. SLIM staat voor ‘Subsidieregeling Leren en ontwikkelen In het MKB’ en heeft als doel om bedrijven en hun werknemers te stimuleren te investeren in hun ontwikkeling. De focus van deze regeling ligt dus op de ontwikkeling van je mensen.
De GrowthMapper assessments focussen op verschillende disciplines, waaronder ook ‘human capital’. Vanuit de output van deze assessments volgt een aanvullend groeitraject dat op maat wordt ontwikkeld om het kennisniveau van je medewerkers naar een aanzienlijk hoger niveau te tillen. De SLIM regeling zou je tegemoet kunnen komen bij het realiseren van deze doelstelling. En dat de groei van je medewerkers uiteindelijk ook goed is voor je bedrijf en de resultaten die geboekt (kunnen) worden, hoef ik je waarschijnlijk niet uit te leggen.
Om als MKB-bedrijf in aanmerking te komen voor de SLIM-subsidie moet je als doelstelling hebben dat je medewerkers wilt laten ontwikkelen. Maar ontwikkeling kan zich natuurlijk manifesteren in tig verschillende richtingen. Daarom is het van belang dat je als ondernemer weet wat het vertrekpunt is - een nulmeting - en in welke richting de groei - of beter gezegd; ontwikkeling - wenselijk is. Hiervoor heb je onderbouwingen nodig die gestoeld en gestaafd zijn op gedegen onderzoek. Je kunt de SLIM subsidie aanvragen van 1 tot 30 september 2021.
Nu hoor ik je denken; ‘Wij van WC-eend...’ En dat begrijp ik maar al te goed. Maar ik ben zo ontzettend overtuigd van de GrowthMapper methode, dat ik vooral je ogen wil openen voor de kansen die deelname aan een assessment met zich meebrengen. Misschien is het kennisniveau van je team wel helemaal top. Maar wellicht kom je na deelname tot andere inzichten die kunnen leiden tot ontwikkeling en groei van je medewerkers. En last but not least; niet wij (van WC eend) maar een extern en zelfstandig opererende groeicoach, zal jou en je bedrijf in je assessment begeleiden en adviseren.
Ik heb het in dit artikel vooral over de SLIM regeling gehad, waarbij de primaire focus ligt op de ontwikkeling van het personeel van je bedrijf. Sterker nog, deze vorm van subsidie is enkel en alleen daarvoor bedoeld. Uiteraard zijn er meerdere regelingen en vormen van subsidie die je kunnen helpen om groei binnen je bedrijf te realiseren. Hier zal ik in mijn volgende artikel verder op ingaan.
Wil je nu alvast meer weten over de mogelijkheden? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen!
Geert Cox heeft ruim 25 jaar bagage aan internationaal ondernemen in meer dan 30 landen. Vanuit deze schat aan ervaring heeft hij een Impact programma gebouwd voor het brede MKB. Samen met een landelijk netwerk van ervaren Groeicoaches bouwt hij aan een duurzaam beter MKB. Geert is initiatiefnemer en eigenaar van BouwenAanBetereBedrijven™.