Alle berichten

Optimaliseren voor Succes: Dé Essentiële Bedrijfsdisciplines

Ondernemen lijkt op het eerste gezicht misschien ingewikkeld, maar als je het ontrafelt, ontdek je dat het draait om een reeks essentiële bedrijfsdisciplines. Het samensmelten van deze disciplines leidt tot uitstekende resultaten.

Elke discipline kan verder onderverdeeld worden, waardoor je gemakkelijk het overzicht kunt verliezen. Hoewel de specifieke disciplines kunnen variëren, zijn er enkele die in elk bedrijf terugkomen.

Strategie: Een goede strategie beschrijft hoe je je ambitie gaat verwezenlijken en maakt het verschil. Betrek je omgeving bij het ontwikkelen van je strategie, omdat iedereen waarschijnlijk zijn of haar eigen perspectief heeft.

Marketing: Het is cruciaal dat je doelgroep bekend is met je bedrijf en producten. Maar hoe bereik je dit? Online of offline marketing, beurzen, folders, enzovoort?

Verkoop: Marketing draagt bij aan de verkoop van je producten, maar wie gaat wat verkopen, hoe, hoeveel, binnen welke tijd en tegen welke prijs?

Operatie: De smeerolie tussen alle disciplines. Een goed werkende operatie leidt tot betere resultaten en hogere klanttevredenheid.

Financiën: Heb je voldoende middelen om je strategie uit te voeren, zelfs in verschillende scenario’s? Heb je een plan B? Wordt er voldoende financiële controle gehouden?

Menselijk kapitaal: Mensen maken het verschil. De inzet, capaciteiten en het DNA van medewerkers zijn cruciaal. Zijn ze in staat om de strategie uit te voeren? Zijn er trainingsbehoeften?

Leiderschap: Groeit je bedrijf van directeur naar manager? Is het management betrokken of voel je nog steeds dat je alles zelf moet doen?

Innovatie: Ben je bezig met vernieuwing en behaal je de gewenste resultaten? Innovatie leidt tot betere rendementen, trotse werknemers en voorkomt prijsconcurrentie.

Verandermanagement: Wanneer je bedrijf groeit, internationaliseert, innoveert, etc., komen er veel nieuwe aspecten bij kijken. Vaak zien we een valse start waarbij kostbare tijd verloren gaat. Maak gebruik van de kennis die al beschikbaar is.

Duurzaamheid: Hoe zie je de toekomst? Is duurzaamheid een kans of een bedreiging voor jou?

Net zoals een chef-kok ingrediënten combineert tot iets heerlijks, betekent dit niet automatisch dat hij of zij ook gastvrij is, kennis heeft van wijn of een goede ondernemer is. Hetzelfde geldt voor ondernemers. Zelden kom je een ondernemer tegen die affiniteit heeft met alle disciplines, en dat is ook begrijpelijk.

Ondernemers die groeien, internationaliseren, innoveren, of andere ondernemingsstappen nemen, worden vaak geconfronteerd met veel nieuwe en onbekende aspecten. Dit kan leiden tot een valse start en het betalen van leergeld. Het is uitdagend, omdat je niet altijd weet wat er op je pad komt, terwijl anderen al vergelijkbare paden hebben bewandeld.

Maak gebruik van die kennis. Ongeacht je ambities hebben we alle aspecten van jouw reis in kaart gebracht, zodat we je kunnen vertellen waar je op moet letten, wat je kunt verwachten en welke ontwikkelingen je nog kunt doormaken.

Een mooi voorbeeld hiervan is een recente update die we van een van onze klanten hebben ontvangen. Dit groeiende bedrijf met twee ondernemers is zeer ambitieus en wil de zaken goed aanpakken. Met GROWTHmapper hebben we de aandachtspunten in kaart gebracht en samen met het bedrijf de prioriteiten en acties vastgesteld.

Ik deel bewust alle acties van dit bedrijf omdat ik besef dat deze als inspiratie kunnen dienen voor andere bedrijven. Maar onthoud, 100 bedrijven hebben ook 100 verschillende uitdagingen!

De update:

  • Budget opstellen voor 2023: We hebben dit voorlopig alleen gedaan door een liquiditeitsprognose op te stellen. Hieruit zijn meerdere scenario’s voortgekomen, en we hebben het meest realistische scenario gekozen als basis voor ons budget. We hebben de budgetten nog niet in detail uitgewerkt, omdat we flexibel willen blijven en ruimte willen houden voor onverwachte ontwikkelingen.
  • Bewaking van maandelijkse resultaten: We analyseren nu elke maand nauwkeurig onze winstprognoses en merken dat we hier meer invloed op kunnen uitoefenen dan we dachten. Het biedt niet alleen waardevol inzicht, maar leidt ook tot nieuwe bevindingen. We overwegen zelfs om periodiek een financiële specialist te raadplegen om ons nog dieper inzicht te geven, naast ons reguliere administratiekantoor.
  • Formuleren van KPI’s (Key Performance Indicators): We hebben specifieke KPI’s ontwikkeld voor elke afdeling en hebben regelmatige vergaderingen ingepland om de voortgang te bespreken. Tot nu toe heeft dit geleid tot meer sturing, motivatie en verantwoordelijkheid, vooral op de salesafdeling, waar de productiviteit is gestegen. Het lijkt erop dat ons team niet alleen hun verkoopdoelen willen halen, maar ook de vastgestelde KPI’s willen overtreffen.
  • Leadgeneratie en succesratio: We zijn begonnen met het vaststellen van de werkelijke verkoopkosten per traject en hebben sociale advertenties ingezet om te onderzoeken of we hiermee goedkopere klanten kunnen aantrekken. We hebben al enkele klanten geworven tegen minder dan 10% van de normale acquisitiekosten, wat een groot succes is. Bovendien kunnen we binnenkort nauwkeuriger voorspellen hoeveel budget we nodig hebben om onze doelen te bereiken.
  • WBSO-subsidie (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk): We hebben een adviseur ingeschakeld om ons te helpen bij het aanvragen van deze subsidie. We weten nu of we hiervoor in aanmerking komen.
  • Opleidingsplan: Hoewel we hier nog geen actie op hebben ondernomen, hebben we komende week een trainer die onze assessments volgens de DISC-methode zal doorlopen, kosteloos en klassikaal.
  • Klanttevredenheidsonderzoek: Ook hier hebben we nog geen actie op ondernomen, maar we hebben wel een korte enquête gestuurd naar potentiële klanten die overwogen om klant te worden maar dit uiteindelijk niet hebben gedaan. Hierdoor hebben we waardevolle feedback gekregen en zelfs een nieuwe klant aangetrokken.
  • Medewerkers betrekken bij de bedrijfsambitie: We realiseren ons dat het essentieel is om een duidelijke visie en missie te formuleren, zodat we dit integraal kunnen communiceren naar onze teams. Hoewel we nog geen concrete stappen hebben ondernomen, begrijpen we de noodzaak en zijn we van plan hieraan te werken.
  • Inkoop afstemmen op de jaarlijkse behoeften: Hier hebben we nog geen actie op ondernomen.
  • Crisisplan ontwikkelen: Ook hier hebben we nog geen actie op ondernomen.
  • Marktonderzoek uitvoeren: Dit staat ook nog op onze to-do-lijst.
  • Innovatie stimuleren: We hebben een ideeënbox geïntroduceerd en hebben al enkele waardevolle ideeën ontvangen.

Als je ook wilt bouwen aan jouw bedrijf en ambities hebt op het gebied van groei, bedrijfsontwikkeling, internationalisering, of andere ondernemingsdoelen, neem dan contact met ons op. Wij kunnen je helpen om jouw doelen sneller en efficiënter te realiseren, met minder leergeld. Onze aanpak helpt managementteams om een gedeelde visie te creëren en te streven naar gezamenlijke doelstellingen.

Het mooie is dat onze aanpak in aanmerking komt voor diverse subsidie- en voucherprogramma’s. Dit is een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in hoe je jouw bedrijf verder kunt verbeteren. We zijn zo overtuigd van onze aanpak dat als je achteraf niet tevreden bent of geen meerwaarde ziet voor jouw bedrijf, je je geld terugkrijgt. Elke ondernemer, ongeacht de omvang van het bedrijf, kan hier baat bij hebben.

Benieuwd hoe Bouwen aan Betere Bedrijven je hierbij kan ondersteunen? Neem contact met ons op en ontdek hoe wij jouw onderneming kunnen helpen groeien, zelfs in de meest hectische tijden. Samen bouwen we aan een betere toekomst voor je bedrijf!

Plan snel een online of fysieke afspraak voor een gratis uur advies. Je kunt de afspraak inplannen via deze link: Calendly online agenda.

Bouwen aan Betere Bedrijven is een initiatief ter ondersteuning en ontwikkeling van mkb-bedrijven. Voor ondernemers, door ondernemers.

Geert Cox heeft ruim 25 jaar bagage aan internationaal ondernemen in meer dan 30 landen. Samen met een landelijk netwerk van ervaren coaches en GROWTHmapper van Oxford Innovation bouwt hij aan een duurzaam beter mkb.

Gerelateerde berichten
Logo Bouwen aan Betere Bedrijven

Is jouw bedrijf in beweging?

Als bevlogen ondernemer begrijp ik als geen ander dat de wereld van het bedrijfsleven voortdurend evolueert. Om relevant te blijven en te groeien, moeten we altijd streven naar verbetering. Of je nu een start-up runt of een gevestigd bedrijf hebt, het is cruciaal om jezelf en je bedrijf constant naar een hoger niveau te tillen. […]