Alle berichten

Nuttige KPI’s voor Optimale Bedrijfsgroei en Prestatiemeting

Het meten van bedrijfsgroei is cruciaal voor elke onderneming die streeft naar succes en innovatie. Het bijhouden van prestaties stelt u in staat om een duidelijk beeld te krijgen van waar uw bedrijf zich bevindt, hoe u risico’s kunt beperken en hoe u de benodigde financiering en expertise kunt veiligstellen om de volgende groeifase te bereiken.

Sleutelindicatoren voor bedrijfsgroei

Voor veel ondernemers is het vaak verwarrend om te bepalen welke meetgegevens ze moeten bijhouden, hoe ze dat moeten doen, met wie ze zich moeten vergelijken en hoe ze de informatie moeten analyseren. Hoewel de ontwikkeling van specifieke interne KPI’s voor elk bedrijf anders zal zijn, zijn er enkele overkoepelende overwegingen.

De belangrijkste gebieden om groei te meten onder andere:

 • Inkomstengroei
 • Groei van het aantal werknemers
 • Marktaandeel

Waarom is het meten van groei belangrijk?

Voor kleine bedrijven en start-ups is het van essentieel belang om groei te kunnen aantonen aan investeerders en geldschieters. Vaak moeten ondernemingen die afhankelijk zijn van subsidies en investeerders verslag uitbrengen over hun prestaties om de investering te valideren en verdere financiering te rechtvaardigen.

Het is aanzienlijk eenvoudiger voor innovatieve bedrijven om toekomstige financiering te verkrijgen als ze kunnen aantonen dat ze in het verleden vooruitgang hebben geboekt. Het tonen van dergelijke capaciteiten is cruciaal voor potentiële investeerders.

Wat is een goed groeipercentage?

Het jaarlijkse groeipercentage varieert sterk afhankelijk van de bedrijfssector, de aard van de innovatie en de verwachtingen van de markt. MedTech-innovaties kunnen bijvoorbeeld meer tijd en investeringen vereisen dan eenvoudige apps. Als algemene richtlijn kunt u echter rekenen op een gemiddeld jaarlijks groeipercentage van 15% tot 45%.

Hoe bedrijfsgroei te volgen

Hoewel elk bedrijf verschillend is als het aankomt op interne KPI’s, is het essentieel om een proces te volgen voor het definiëren, meten en analyseren van uw doelstellingen.

Doelstellingen op lange en korte termijn

Ten eerste moet u zowel uw lange- als kortetermijndoelstellingen voor uw bedrijf vaststellen. Of het nu gaat om het verhogen van de verkoopopbrengsten, het uitbreiden van uw klantenkring of het betreden van nieuwe markten, deze doelen vormen de basis voor het bepalen welke metrieken u moet volgen. Deze doelstellingen moeten specifiek, haalbaar en meetbaar zijn.

Identificeer zinvolle KPI’s

Dit is afhankelijk van de sector, de markt, het type product of dienst dat u aanbiedt en uw bedrijfsdoelstellingen. Naast interne KPI’s zoals inkomsten en uitgaven is het belangrijk om ook externe factoren en benchmarking met concurrenten in overweging te nemen om een volledig beeld te krijgen van het groeilandschap van uw onderneming.

Enkele KPI’s om te overwegen zijn onder andere:

 • Verkoopopbrengst
 • Uitgaven
 • Marges
 • Winst en verlies
 • Aantal werknemers
 • Marketinguitgaven en -effect
 • Klantenloyaliteit
 • Klantenbinding
 • Kosten voor klantenwerving
 • Productiviteit
 • Gewerkte uren
 • Bedrijfsbeheer
 • Inventarisgrootte

Het motiveren van personeel met KPI’s

KPI’s kunnen ook helpen om uw personeel te motiveren. Wanneer individuen en teams uitgedaagd worden met duidelijke doelstellingen, zijn ze logischerwijs gemotiveerder en tevredener.

Conclusie

Key Performance Indicators zijn niet alleen een instrument om de prestaties van uw bedrijf te meten, maar ook een krachtig middel om groei te stimuleren, personeel te motiveren en concurrentievoordelen te behalen. Het effectieve gebruik van KPI’s is essentieel voor het bereiken van zakelijk succes en het waarborgen van duurzame groei.

Het meten van prestaties en het vaststellen van duidelijke doelen zijn van onschatbare waarde voor zowel grote als kleine bedrijven. Door gebruik te maken van KPI’s, kunt u uw bedrijf op het juiste pad houden en uw strategie optimaliseren om uw doelen te bereiken.

Vergeet niet dat cijfers een krachtig hulpmiddel zijn, maar het is de interpretatie en actie die u op basis van deze cijfers onderneemt, die echt het verschil maken in het succes van uw bedrijf. Zorg ervoor dat u uw KPI’s nauwgezet volgt, evalueert en aanpast om uw bedrijf voortdurend te verbeteren en te laten groeien.

Benieuwd hoe Bouwen aan Betere Bedrijven je hierbij kan ondersteunen? Neem contact met ons op en ontdek hoe wij jouw onderneming kunnen helpen groeien, zelfs in de meest hectische tijden. Samen bouwen we aan een betere toekomst voor je bedrijf!

Plan snel een online of fysieke afspraak voor een gratis uur advies. Je kunt de afspraak inplannen via deze link: Calendly online agenda.

Bouwen aan Betere Bedrijven is een initiatief ter ondersteuning en ontwikkeling van mkb-bedrijven. Voor ondernemers, door ondernemers.

Geert Cox heeft ruim 25 jaar bagage aan internationaal ondernemen in meer dan 30 landen. Samen met een landelijk netwerk van ervaren coaches en GROWTHmapper van Oxford Innovation bouwt hij aan een duurzaam beter mkb.

Gerelateerde berichten
Logo Bouwen aan Betere Bedrijven

Is jouw bedrijf in beweging?

Als bevlogen ondernemer begrijp ik als geen ander dat de wereld van het bedrijfsleven voortdurend evolueert. Om relevant te blijven en te groeien, moeten we altijd streven naar verbetering. Of je nu een start-up runt of een gevestigd bedrijf hebt, het is cruciaal om jezelf en je bedrijf constant naar een hoger niveau te tillen. […]