Alle berichten

Succesvol Ondernemen: Doelen, Processen en Controle voor MKB

Laten we eens dieper ingaan op het begrip ‘ondernemen’, want wat houdt het eigenlijk in? Simpel gezegd is ondernemen niets meer dan een werkwoord, en in de kern betekent het ‘actie ondernemen’. Als we aannemen dat vrijwel iedereen in Nederland voortdurend actie onderneemt, dan hebben we momenteel maar liefst 17.672.610 ondernemers, zowel groot als klein. Het aantal ondernemers is nog nooit zo hoog geweest!

Zakelijk ondernemen

Vaak merk ik dat ondernemers zich in de dagelijkse drukte bevinden en daardoor het overzicht en de structuur van waar het eigenlijk om draait, verliezen. Ze raken verstrikt in het doolhof van ondernemen. In deze nieuwsbrief willen we aandacht besteden aan wat ondernemen werkelijk inhoudt.

Ondernemen = actie ondernemen = maar wat?

De definitie van ondernemen komt neer op het beheersen van verschillende processen. Beheers je deze processen goed, dan ligt de weg naar succes open. Beheers je ze matig, dan bevind je je op een smalle richel waar je kunt vallen. Beheers je ze helemaal niet, zorg dan voor een vangnet. Het is een eenvoudige definitie met een nog eenvoudigere conclusie.

Helaas worden deze processen dagelijks beïnvloed door tal van variabelen, waardoor ze continu veranderen. Ondernemers worden als het ware aangetrokken door deze dynamiek, naar het hart van het doolhof.

Focus: Jouw doelstelling

Alles begint met focus. Het is een prachtig woord, vatbaar voor meerdere interpretaties. In de kern betekent het simpelweg “je oog op de bal houden”, als je wilt dat die bal ergens naartoe gaat. Jij hebt de controle over de richting van die bal, ondanks afleidingen, obstakels en tegenstanders. Maar wat is focus eigenlijk en waarom is het zo belangrijk?

Laten we focus in deze context vervangen door het woord ‘doelstelling’. Waarom ben je gaan ondernemen? Wat wil je bereiken en waarom? Ongeacht de antwoorden, het zijn jouw doelstellingen, jouw focus.

Wat we tot nu toe hebben besproken, zijn langetermijndoelstellingen. Op weg naar je langetermijndoelstelling is het ook belangrijk om kortetermijndoelen te stellen die helpen bij het behouden van focus en het bepalen van de richting naar je uiteindelijke doel.

Processen: De bouwstenen van succes

Zoals eerder genoemd, is ondernemen het beheren van verschillende processen. Hier zijn enkele belangrijke processen, ongeacht de omvang van je bedrijf:

  • Strategie: Hoe ga je je doelen bereiken? Ken je de markt, je concurrenten, je sterke en zwakke punten?
  • Financiën: Heb je voldoende financiële middelen om groei te ondersteunen? Bewaak je je budget en resultaten?
  • Verkoop: Waarom kiezen klanten voor jouw product of dienst? Wat is jouw unieke waardepropositie?
  • Marketing: Wat is je boodschap naar klanten en hoe communiceer je die? Hoe trek je nieuwe klanten aan?
  • Operaties: Dagelijkse activiteiten en processen.
  • Leiderschap: Hoe inspireer je anderen en geef je leiding?
  • Menselijk Kapitaal: Hoe behoud en motiveer je je team?

Om controle over deze processen mogelijk te maken, is het verstandig om langetermijn- en kortetermijndoelen te formuleren. Dit zal je helpen om je uiteindelijke doelen te realiseren.

Controle: Het belang van monitoring

Hoe weet je nu of iedereen doet wat ze moeten doen? Het antwoord is controle. Een vraag als “gaat het nog goed?” is niet voldoende, omdat het antwoord subjectief kan zijn. Specifieke controlevragen zorgen ervoor dat iedereen hetzelfde begrijpt.

Het eindspel: doel bereikt

Laten we onthouden dat ondernemen draait om het beheren van processen om je doelen te bereiken. Met een duidelijke focus en controle over je processen kun je jouw doelstellingen realiseren. Dus, houd je oog op de bal en blijf gefocust op je einddoel!

Benieuwd hoe Bouwen aan Betere Bedrijven je hierbij kan ondersteunen? Neem contact met ons op en ontdek hoe wij jouw onderneming kunnen helpen groeien, zelfs in de meest hectische tijden. Samen bouwen we aan een betere toekomst voor je bedrijf!

Plan snel een online of fysieke afspraak voor een gratis uur advies. Je kunt de afspraak inplannen via deze link: Calendly online agenda.

Bouwen aan Betere Bedrijven is een initiatief ter ondersteuning en ontwikkeling van mkb-bedrijven. Voor ondernemers, door ondernemers.

Geert Cox heeft ruim 25 jaar bagage aan internationaal ondernemen in meer dan 30 landen. Samen met een landelijk netwerk van ervaren coaches en GROWTHmapper van Oxford Innovation bouwt hij aan een duurzaam beter mkb.

Gerelateerde berichten
Logo Bouwen aan Betere Bedrijven

Is jouw bedrijf in beweging?

Als bevlogen ondernemer begrijp ik als geen ander dat de wereld van het bedrijfsleven voortdurend evolueert. Om relevant te blijven en te groeien, moeten we altijd streven naar verbetering. Of je nu een start-up runt of een gevestigd bedrijf hebt, het is cruciaal om jezelf en je bedrijf constant naar een hoger niveau te tillen. […]