Alle berichten

De Kunst van Verkopen: Vertrouwen bouwen en Succes behalen.

Verkopen is een onderwerp dat mij al meer dan 25 jaar boeit. Het is een voortdurende, dynamische en soms onvoorspelbare activiteit, vaak belonend maar soms ook teleurstellend. In mijn geval, een activiteit die 24 uur per dag, 7 dagen per week doorgaat, gezien ik op een internationaal speelveld opereer met verschillende tijdszones en verschoven weekenden.

Maar wat houdt verkopen eigenlijk in?

Voor mij betekent verkopen het verdienen van het vertrouwen van anderen, zodat ze bereid zijn om op de korte of lange termijn zaken met je te doen, bij voorkeur herhaaldelijk. In zekere zin zou je kunnen zeggen dat iedereen een verkoper is volgens deze definitie. Het is van toepassing op relaties, kinderen, vrienden en meer.

Echter, slechts een klein deel van ons heeft verkopen als beroep gekozen en wordt hiervoor betaald, en een nog kleiner deel verdient goed geld door vertrouwen over te brengen. Bovendien zijn er wereldwijd aanzienlijke verschillen in de beloningsstructuren voor verkopers.

Hoe bouw je nu dat vertrouwen op en bereik je succes?

  • Wees transparant en betrouwbaar: Er is niets zo belangrijk als het kunnen vertrouwen op de ander. Houd je aan je afspraken in elke fase van het proces, zowel bij positieve als negatieve boodschappen. Het tonen van competentie bij het brengen van slecht nieuws getuigt van professionaliteit en verdient respect.
  • Toon respect, interesse en begrip: In plaats van direct met je verkoopverhaal te beginnen, investeer eerst in het opbouwen van een relatie. Laat mensen jouw persoonlijkheid ervaren, luister naar hun behoeften en verplaats je in hun problemen of uitdagingen. Probeer meerwaarde te bieden door wie je bent, omdat geloofwaardige mensen ook geloofwaardige producten verkopen.
  • Authentiek zijn: Authenticiteit straalt van je af en bouwt relaties op en wekt vertrouwen. Wees altijd jezelf, want oprechtheid wordt gewaardeerd door klanten.
  • Eerlijkheid: Geef alleen advies waar je volledig achter staat, of wees duidelijk over je twijfels. Wees eerlijk en verzin geen antwoorden. Als je iets niet weet, geef dat dan toe en kom er later op terug.
  • Duidelijke communicatie: Bedenk dat wat voor jou vanzelfsprekend is, voor anderen vaak abracadabra is. Vertaal complexe concepten naar begrijpelijke taal en toon begrip om deuren te openen.

De bovengenoemde principes zijn slechts enkele handvatten om vertrouwen op te bouwen, relaties te smeden en zowel korte- als langetermijnresultaten te behalen. Uiteraard spelen andere factoren, zoals prijs, ook een belangrijke rol in het sluiten van deals.

Wanneer je deze richtlijnen op de juiste manier toepast, bouw je niet alleen relaties op, maar creëer je vaak ook een krachtigere factor: de gunfactor. Zelfs als je prijzig bent, zullen mensen vaak met je blijven praten in de hoop zaken met jou te kunnen doen, puur vanwege de gunfactor.

Benieuwd hoe Bouwen aan Betere Bedrijven je hierbij kan ondersteunen? Neem contact met ons op en ontdek hoe wij jouw onderneming kunnen helpen groeien, zelfs in de meest hectische tijden. Samen bouwen we aan een betere toekomst voor je bedrijf!

Plan snel een online of fysieke afspraak voor een gratis uur advies. Je kunt de afspraak inplannen via deze link: Calendly online agenda.

Bouwen aan Betere Bedrijven is een initiatief ter ondersteuning en ontwikkeling van mkb-bedrijven. Voor ondernemers, door ondernemers.

Geert Cox heeft ruim 25 jaar bagage aan internationaal ondernemen in meer dan 30 landen. Samen met een landelijk netwerk van ervaren coaches en GROWTHmapper van Oxford Innovation bouwt hij aan een duurzaam beter mkb.

Gerelateerde berichten
Logo Bouwen aan Betere Bedrijven

Is jouw bedrijf in beweging?

Als bevlogen ondernemer begrijp ik als geen ander dat de wereld van het bedrijfsleven voortdurend evolueert. Om relevant te blijven en te groeien, moeten we altijd streven naar verbetering. Of je nu een start-up runt of een gevestigd bedrijf hebt, het is cruciaal om jezelf en je bedrijf constant naar een hoger niveau te tillen. […]