Alle berichten

Ondernemers tips: Veerkrachtig worden in Onzekere Tijden

Als ondernemer streef je voortdurend naar groei en succes, maar we weten allemaal dat de economie onvoorspelbaar kan zijn. Economisch onzekere tijden kunnen onverwacht toeslaan, en als ondernemer is het cruciaal om goed voorbereid te zijn op uitdagingen en onzekerheden die zich kunnen voordoen.

Daarom willen we jou als ondernemer graag voorzien van waardevolle inzichten en praktische tips om jezelf en je bedrijf veerkrachtig te maken en te beschermen tegen mogelijke tegenslagen.

Tips voor het voorbereiden op economisch onzekere tijden:

Beheer je cashflow

 • Maak prognoses voor de kasstroom over 3 en 6 maanden, gebaseerd op verschillende scenario’s om inzicht te krijgen in je financiële situatie en mogelijke inkomsten- en kostenfluctuaties te anticiperen.
 • Bepaal nauwkeurig wanneer je liquide middelen opraken om verrassingen te voorkomen en tijdig maatregelen te nemen.
 • Onderzoek mogelijkheden om kosten te besparen zonder de kwaliteit van je producten of diensten te beïnvloeden, en onderhandel over herziene voorwaarden met leveranciers en klanten.

Zorg voor financiering

 • Zorg ervoor dat je financiering beschikbaar hebt om verliezen en uitgaven op te vangen, omdat een gezonde financiële basis essentieel is voor de continuïteit van je bedrijf.
 • Controleer de voorwaarden van al je leningen om de gevolgen van veranderingen in betalingen te begrijpen en overleg met kredietverstrekkers voor voldoende kasfaciliteiten.
 • Houd de dialoog met financieringsbronnen gaande in geval van plotselinge marktkansen.

Focus op je klanten

 • Doe actief onderzoek naar nieuwe markten en verkoopmogelijkheden om je bedrijf te laten groeien, zelfs bij veranderende marktomstandigheden.
 • Luister naar je klanten en begrijp hun behoeften om je productaanbod af te stemmen op de vraag, en zet activa en/of voorraad om in contanten.
 • Bevestig de status van alle lopende zaken om je klanten tijdig te bedienen.

Effectief personeelsbeleid

 • Stel een plan op voor het aannemen en behouden van personeel, afgestemd op je prognoses, en zorg voor leveringscontracten voor materialen.
 • Ontwikkel een correctieplan voor het geval de toeleveringsketen of de markt teleurstelt en breng de vaardigheden en capaciteiten van je team in balans.
 • Stem de kostenstructuur van de organisatie af op de prijsverwachtingen van de nieuwe markt.

Zorg voor jezelf

 • Maak persoonlijke plannen om toekomstige crises het hoofd te bieden en bescherm jezelf tegen financiële risico’s die je persoonlijke vermogen kunnen beïnvloeden.
 • Zoek persoonlijke steun bij collega-ondernemers, mentoren of professionele adviseurs, want ondernemen kan soms een eenzame reis zijn.

Conclusie: Als ondernemer sta je voor uitdagingen en onzekerheden, maar met de juiste voorbereiding en acties kun je veerkrachtig blijven en je bedrijf beschermen tegen economische schommelingen. We raden aan om regelmatig je financiële situatie te evalueren en professionele ondersteuning te zoeken, zoals bij accountants of administrateurs, om je te helpen bij het nemen van strategische beslissingen en het navigeren door onzekere tijden. Ondernemen kan uitdagend zijn, maar met de juiste mindset en ondersteuning kun je je bedrijf naar duurzame groei en succes leiden.

Benieuwd hoe Bouwen aan Betere Bedrijven je hierbij kan ondersteunen? Neem contact met ons op en ontdek hoe wij jouw onderneming kunnen helpen groeien, zelfs in de meest hectische tijden. Samen bouwen we aan een betere toekomst voor je bedrijf!

Plan snel een online of fysieke afspraak om eens te “sparren”. Je kunt een afspraak inplannen via deze link: Calendly online agenda.

Bouwen aan Betere Bedrijven is een initiatief ter ondersteuning en ontwikkeling van mkb-bedrijven. Voor ondernemers, door ondernemers.

Geert Cox heeft ruim 25 jaar bagage aan internationaal ondernemen in meer dan 30 landen. Samen met een landelijk netwerk van ervaren coaches en GROWTHmapper van Oxford Innovation bouwt hij aan een duurzaam beter mkb.

Gerelateerde berichten
Logo Bouwen aan Betere Bedrijven

Effectieve kostenbesparing voor MKB-bedrijven: Strategieën en tips

Ontdek hoe u de kosten in uw bedrijf effectief kunt optimaliseren zonder het succes in gevaar te brengen. Dit artikel biedt strategieën voor een gebalanceerde aanpak, zoals het afstemmen van kostenbesparingen op strategische doelstellingen, personeelsoptimalisatie, en het overwegen van automatisering en uitbesteding. Daarnaast worden inzichten gedeeld over mogelijke aanpassingen in werklocaties, het herzien van financiering, en het verminderen van uitgaven op een wijze die de operationele efficiëntie en werknemers- en klanttevredenheid behoudt.