Tips van een voormalig bijzonder beheer bankier
Ondernemen is een avontuur vol risico’s, en soms kunnen die risico’s ongewenste uitdagingen met zich meebrengen, zoals het betreden van het domein van bijzonder beheer bij de bank. Maar wat is bijzonder beheer eigenlijk? En hoe kun je voorkomen dat je ermee te maken krijgt? Als het toch zover komt, hoe kun je er dan het beste mee omgaan? In dit artikel geeft Hans Alberts, voormalig bijzonder beheerbankier, inzicht in deze vragen.
Wat is bijzonder beheer?
Bijzonder beheer is gericht op het herstellen van de cashflow en het rendement van een onderneming. Met een team van ervaren kredietspecialisten biedt het ondersteuning tijdens uitdagende periodes. Deze specialisten begrijpen de taal van ondernemerschap en werken samen met jou om de beste oplossingen te vinden om je bedrijf uit de risicozone te halen. Het kan echter voelen alsof je de controle verliest, gezien de tijdsdruk en nieuwe regels. Maar met de juiste aanpak kun je sterker uit deze situatie komen.
Wanneer kun je bijzonder beheer verwachten?
Laten we beginnen bij het begin. In welke situaties kan bijzonder beheer je benaderen?
- Niet genoeg geld voor groei: Soms heb je extra financiële middelen nodig voor groei, maar merk je dit te laat op. Dit kan tot problemen leiden, maar er zijn oplossingen.
- Van ondernemer naar manager: Groei kan ertoe leiden dat je meer een manager dan een ondernemer wordt. Hierbij kan bijzonder beheer helpen door je te adviseren bij het managen van je bedrijf.
- Externe factoren: Soms liggen zaken buiten jouw controle, zoals een daling in omzet door externe factoren. Dit kan je risico vergroten.
Effectief omgaan met bijzonder beheer
Hoe je met bijzonder beheer omgaat, is van groot belang:
- Wees proactief: Werk aan een plan voor positieve verandering en presenteer dit aan de bank. Ze willen dat je onderneming succesvol blijft.
- Wees zelfkritisch: Reflecteer op jezelf, ook tijdens bijzonder beheer. Soms sta je je eigen groei in de weg.
- Blijf transparant: Wees open over fouten en veranderingen. Deel informatie met je kredietspecialist.
- Maak meerdere plannen: Anticipeer op verschillende scenario’s en bespreek ze met je stakeholders.
- Onderbouw je informatie goed: Stuur bij op basis van toekomstige liquiditeit en communiceer veranderingen met stakeholders.
- Prioriteer: Los problemen stapsgewijs op en focus op wat essentieel is.
- Er moet echt wat veranderen: Begrijp dat bijzonder beheer geen kleine reparaties betreft, maar grootschalige veranderingen.
De toekomst
Er zijn meerdere wegen die naar succes leiden, en bijzonder beheer is er om je te helpen. Het proces is dynamisch en uitdagend, maar met de juiste aanpak kun je sterker uit deze situatie komen en bouwen aan een rooskleurige toekomst voor je onderneming.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Hans Alberts van Monarch Partners BV in ‘s-Hertogenbosch.
Voor contact:
- E-mail: hans.alberts@monarchpartners.nl
- Whatsapp: 0653540001
- Telefoon: 0736868756
Benieuwd hoe Bouwen aan Betere Bedrijven je hierbij kan ondersteunen? Neem contact met ons op en ontdek hoe wij jouw onderneming kunnen helpen groeien, zelfs in de meest hectische tijden. Samen bouwen we aan een betere toekomst voor je bedrijf!
Plan snel een online of fysieke afspraak voor een gratis uur advies. Je kunt de afspraak inplannen via deze link: Calendly online agenda.
Bouwen aan Betere Bedrijven is een initiatief ter ondersteuning en ontwikkeling van mkb-bedrijven. Voor ondernemers, door ondernemers.
Geert Cox heeft ruim 25 jaar bagage aan internationaal ondernemen in meer dan 30 landen. Samen met een landelijk netwerk van ervaren coaches en GROWTHmapper van Oxford Innovation bouwt hij aan een duurzaam beter mkb.