Cashflow is het verschil tussen het geld wat je uitgeeft en wat je ontvangt over een bepaalde periode. Een beperkte of negatieve cashflow neemt de vrijheid van ondernemen weg. Groeiende bedrijven hebben hier vaak mee te maken. Door een toename van voorraden, debiteuren en hogere kosten is de cashflow vaak beperkt.
Dit effect staat vaak haaks op de perceptie van veel ondernemers. Groeien met je bedrijf staat dus niet gelijk aan een goede cashflow. Tijd voor actie zou je zeggen, de werkelijkheid is vaak anders. Sluipende issues blijven te lang voortduren, want het gaat wel goed komen!?
Maar wat kun je eraan doen, en wat vooral niet?
Zorg voor een goed inzicht in de werkelijke cashflow van je organisatie. Neem vervolgens weloverwogen beslissingen met dit inzicht.
Niets is zo belangrijk als open en betrouwbare communicatie met je belangrijkste crediteuren. Ieder bedrijf heeft een lastige periode gekend, het hoort gewoon bij ondernemen. Leg de situatie uit, vraag om begrip en zeg wat je eraan gaat doen en doe dit dan ook.
Hetzelfde geldt voor je medewerkers. Ben vooral duidelijk naar je medewerkers, leg de situatie uit en vraag ze om mee te denken. Maak ze onderdeel van de oplossing en niet het probleem.
In tijden dat het goed gaat, kunnen kosten ongemerkt snel toenemen, in tijden dat het wat minder gaat, is het essentieel om met de stofkam door je uitgaven te gaan. Ben vooral kritisch naar jezelf en je organisatie want je bedrijf staat op het spel.
Breng je kosten in kaart en verdeel ze voor jezelf in noodzakelijk, leuk, nuttig en ga daar mee aan de slag. Het zal je verbazen hoeveel je maandelijks kunt besparen.
Het geld wat beschikbaar is, verdeel dat over je crediteuren. Betaal niet klakkeloos de facturen van de crediteuren die het hardste schreeuwen. Maak een plan, breng je crediteuren in kaart en verdeel het beschikbare geld van die week of die maand verstandig.
Probeer je inkomsten naar voren te halen. Spreek kortere betalingstermijnen met je klanten af.
Als je maandelijkse rente en aflossing zwaar wegen, ga dan in gesprek met je financier(s). Presenteer een reëel plan, waarin duidelijk wordt hoe en wat je gaat doen om deze periode te doorbreken. Veel financiers staan open voor een proactieve houding van verbetering en hebben diverse mogelijkheden om ondernemers deze periode door te helpen.
Slapeloze nachten zijn eerder regel dan uitzondering op dit soort momenten. Begrijpelijk, want er staat veel op het spel. Vraag advies, is misschien wel het beste dat je in dit soort situaties kunt doen. Iemand die met een frisse maar kritische blik kijkt naar de mogelijkheden voor jouw organisatie. Jouw aandacht is nodig bij de dagelijkse gang van het bedrijf.
De gedachte dat het wel goed gaat komen zorgt ervoor dat veel ondernemers geen actie nemen, tot het moment dat het “te laat” is. Laat je niet in een hoek drukken. Ben proactief, communiceer duidelijk, en neem actie!
Stel duidelijke prioriteiten en maak keuzes waar je geld wel naartoe gaat. Niets is op dit moment zo belangrijk als kunnen blijven leveren, houd daar rekening mee.
Dit is waarschijnlijk niet het moment om te investeren of je investering moet op korte termijn bijdragen aan een duidelijke verbetering van je cashflow.
Wil jij in kaart brengen wat voor jouw organisatie de mogelijkheden zijn om je cashflow te verbeteren, neem dan gerust contact met ons op.
Bouwen aan Betere Bedrijven is een initiatief ter ondersteuning en ontwikkeling van MKB-bedrijven. Voor ondernemers door ondernemers. Geert Cox heeft ruim 25 jaar bagage aan internationaal ondernemen in meer dan 30 landen. Samen met een landelijk netwerk van ervaren coaches en GROWTHmapper van Oxford Innovation bouwen zij aan een duurzaam beter MKB.